Tietokoneen käytön apuvälineet

Tietokonetta käytetään nykyään päivittäin vaikka mihin. Tietokoneen apuvälineillä mahdollistetaan tietokoneen käyttö silloin, kun henkilön toimintakyky on laskenut niin, että perinteisen näppäimistön ja hiiren käyttö ei onnistu.

Huulihiiri

Valikoimistamme löytyy valtava määrä vaihtoehtoisia hiiriohjaimia, kuten joystick- ja pallohiiriä, tai esimerkiksi huuli- ja päähiiri. Huulihiiren ideana on, että käyttäjä ohjaa hiirtä ja sen toimintoja huulillaan pienen suussa pidettävän joystickin avulla. Hiiren klikkaus toimii laitteesta riippuen joko imu/puhallustoiminnolla, huulta nostamalla tai ulkoisella kytkimellä.

Päähiiri

Päähiiren toiminta perustuu puolestaan pään liikkeisiin ja näin hiiren liike saavutetaan liikuttamalla päätä. Päähiiriä on kahta päätyyppiä -otsaan kiinnitettävää heijastintarraa kamerallaan seuraavat otsahiiret, sekä edustamamme loistava kotimainen Quha Zono -gyroskooppihiiri. Klikkaus päähiirellä tapahtuu joko ohjelmallisesti viivyttämällä hiirtä halutun kohteen päällä riittävän kauan, tai sitten ulkoisella painikkeella tai puhalluskytkimellä. Sekä huulihiiren että päähiiren avulla myös kirjoittaminen onnistuu kuvaruudulle tulevan virtuaalinäppäimistön avulla.

Katseohjaus

Joskus pään ja huulien liikkeet ovat niin rajoitetut, ettei tietokoneen käyttö onnistu niidenkään avulla. Silloin monelle toimiva ratkaisu on katseohjaus, jonka avulla käyttäjällä on mahdollisuus ohjata tietokonetta katseensa avulla. Tavallisen tietokoneen USB-porttiin kytkettävän laitteen kamera seuraa käyttäjän pupilleista tulevia heijastumia, ja määrittelee kursorin sijainnin laskemansa katseen kohteen perusteella. Nykyiset laitteet ovat toiminnaltaan hämmästyttävän tarkkoja ja luotettavia, ja moni vaikeasti toimintarajoitteinen asiakkaamme onkin löytänyt niistä korvaamattoman kumppanin esimerkiksi kommunikaatio-ohjelmien käyttöön.

Jos kaikki liikkeet ovat suuri haaste, mutta puhe kulkee, on myös puheohjaus erittäin varteenotettava vaihtoehto.

DialoQ Desktop
DialoQ Desktop on suomenkielisellä puheohjauksella toimiva Windows-laitteen käyttöön suunniteltu apuvälinesovellus. Sovelluksen avulla laitetta voidaan käyttää täysin puhekomennoilla ilman näppäimistöä ja hiirtä.
DialoQ Desktop mahdollistaa puhekomennoilla hiiren käytön, hiiren eri näppäintoiminnot, oikopolut Windowsin ja eri sovellusten käyttöön sekä tekstin syötön joko ääniohjattavan näppäimistön, tavutustilan tai vapaan sanelun kautta.
DialoQ Desktopin puheohjauksella tietokonetta voidaan käyttää etäältä laitteeseen koskematta. Tietokoneen käyttökomennot tunnistetaan puhujariippumattomalla puheentunnistimella eli käyttäjän ei tarvitse erikseen opettaa sovellukselle omaa ääntään. Sovellus adaptoituu käyttäjän puheeseen käytön myötä.
Sovelluksen avulla käyttäjä voi esimerkiksi käyttää Internet-selainta, sosiaalista mediaa tai lukea vaikka sähköisiä kirjoja täysin puheohjatusti. Sovellus on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja kaikki perustoiminnot ovat käytettävissä myös ilman Internet-yhteyttä.

Kysy toki meiltä muitakin tietokoneen ohjausvaihtoehtoja – tälläkään saralla
emme panosta postimyyntiin vaan siihen, että löydämme yhteistyöllä
asiakastamme parhaiten palvelevan ratkaisun!