Ympäristönhallintalaitteet
Ympäristönhallintalaitteet, tuttavallisemmin “ymppärit” tai “ympät”, ovat apuvälineitä arkipäiväisiin toimiin, joita henkilö ei vammansa tai sairautensa vuoksi pysty tai yllä tekemään. Esimerkiksi oven tai ikkunan avaus, sälekaihdinten sulkeminen, television kanavan vaihto, puhelun soittaminen tai valojen sytyttäminen saattavat olla tällaisia toimia.
Ympäristönhallintajärjestelmä koostuu yleensä käyttökytkimestä, lähettimestä, vastaanottimista ja erilaisista toimilaitteista. Järjestelmä rakennetaan aina yksilöllisesti käyttäjän tarpeiden, toimintakyvyn ja asuinympäristön pohjalta. Vaihtoehtoja toteutukseen voi olla useita, mutta pyrimme aina löytämään kullekin osa-alueelle ratkaisun, joka tarjoaa asiakkaalle mahdollisimman itsenäisen ja sujuvan toimimisen arjessa.
Käyttökytkin on useimmiten painike, jota asiakas painaa kädellään, jalallaan tai vaikkapa päällään. Voipa kytkimen aktivointiin käyttää imu-puhallustoimintoa tai silmänräpäystäkin. Kytkin voi olla perinteinen langallinen kytkin, tai nykyään yhä useammin käytetty radiotoiminen langaton kytkin. Langattoman kytkimen etuja ovat vapaampi sijoiteltavuus ja käyttövarmuus herkästi vaurioituvan liitosjohdon puuttuessa. Langatonta käyttökytkintä voidaan käyttää myös suoraan yksinkertaisena lähettimenä vaikkapa ovenavauksen tai avustajakutsun aktivoimiseen. Usein sillä kuitenkin ohjataan erillistä lähetintä, johon on koottu kaikki asiakkaan tarvitsemat ohjaustoiminnot. Jos kytkimen käyttö on hankalaa, voidaan laitteita ohjata myös puhekomennoilla tai katseella. Näistä mahdollisuuksista löydät lisätietoa puheohjaus ja Katseohjaus -osioista.
Lähetin on laite, joka ohjaa tarvittavia kohteita. Monipuolisin ja nykyään ehdottomasti yleisin toimittamistamme laitteista on HouseMate -puhelimella tai tabletilla käytettävä lähetin, joka ohjaa vastaanottimia niin radio- kuin infrapunakomennoillakin. Siinä on sisäänrakennettuna myös kytkinsovitin, joka mahdollistaa ympäristönhallinnan lisäksi myös puhelu- ja viestitoimintojen käyttämisen askeltamalla ulkoisella käyttökytkimellä. Kaikkia toimintoja voidaan käyttää myös suoraan mobiililaitteen näytöltä, johon tarvittavat toiminnot on koottu asiakkaan tarpeen mukaan rakennettuihin selkeisiin ja visuaalisiin valikoihin.
Toisinaan, jos ohjattavia kohteita ei ole erityisen monta ja asiakkaan sormet toimivat saattaa lähettimenä toimia myös hieman tavallista TV-kaukosäädintä muistuttava näppäinlähetin. Yksinkertainen mutta riittävä ratkaisu on yleensä käytännössä kaikkein toimivin.
Vastaanottimet ovat joko radio- tai infrapunatoimisia laitteita, jotka ottavat vastaan lähettimeltä tulevat komennot, ja suorittavat edelleen halutun toiminnon. Esimerkiksi kattovalon tai avustajakutsun ohjaamista varten tarvitaan vastaanotin, jotta niiden ohjaaminen ymppäreillä olisi mahdollista. Viihde-elektroniikassa vastaanottimet ovat yleensä jo itsessään, ja niiden osalta riittää että halutut käskyt opetetaan vaikkapa stereoiden kaukosäätimeltä ympäristönhallintalähettimelle.
Toimilaitteella tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi ovenavauskoneistoa, joka fyysisesti avaa oven. Käyttäjä siis ohjaa lähetintä, joka ohjaa vastaanotinta, joka ohjaa ovikoneistoa ja ovi aukeaa - näin se ketju kulkee. Jollekin tämä kaikki on varmasti hyvin yksinkertaista, toisesta taas saattaa kuulostaa tosi monimutkaiselta. Meidän työmme ja tehtävämme on tehdä tästä asiakkaallemme mahdollisimman helppoa niin, ettei hänen tarvitse periaatteessa tietää muuta kuin että “mie painan tuosta ja tuo aukee”. Toisaalta ei tiedosta haittaakaan ole, ja siksi mielellämme asennusten yhteydessä juttelemme asiakkaan kanssa myös laitteiden toiminnasta. Toiminnan ymmärtäminen helpottaa kovasti varsinkin silloin jos joku ei toimi. Ei sekään kyllä välttämätöntä ole, sitä vartenhan me tarjoamme myös kattavia huoltopalveluja.